Araç Değer Kaybı

Değer Kaybı Nedir;

Bir kaza meydana geldikten sonra araç onarılsa dahi mübadele değeri kaza öncesine kıyasla düşecektir.

Kaza öncesiyle kaza sonrasında aracın değerindeki fark değer kaybını oluşturur.

Borçlar kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve özellikle Karayolları Trafik Kanununun ilgili yükümlülükleri değer kaybı işlemlerinin yasal dayanağını oluşturur.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nce resmi gazetede yayınlanarak 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Kara Yolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartları 1 Nolu Ekinde yer alan esaslar dahilinde sigorta eksperi tarafından hesaplanacaktır.

Nasıl Çalışır;

Kaza sonucunda aracınız onarıldıktan sonra aracınızın 2. El değerinde düşüş yaşanmaktadır.

Kaza sonrası aracınızın değer kaybının tespiti için bu konuda kanunen yetkili eksperlerimizden alacağınız eksper raporu ile sigorta şirketine müracaat ederek değer kaybınızı tazmin ettirebilirsiniz.

Sistem başvurunuzu değer kaybınızın tespiti için yetkili ekspere yönlendirecek ve size bilgilendirmede bulunacaktır.

Başvuru anında sizden istenen bilgi ve belgelerde bir eksiklik yok ise 3 iş günü içerisinde değer kaybı raporunuzu hazırlanarak sisteme girilecektir.

TOBB Sigortacılık Müdürlüğünce 2016 yılı için yayınlanan “Taban ekspertiz ücret tarifesine “ göre, Değer kaybı: KDV hariç 158,57 TL’den az ve 528,55 TL den fazla olmamak üzere tespit edilen değer kaybı tutarının %1,5 i dir.

Buna göre; tespit edilen değer kaybı tutarınız 10.571,34 TL ve altındaysa ödeyeceğiniz ücret: 158,57 TL+KDV, bunun üzerinde ise, örneğin 17.000-TL ise ödeyeceğiniz ücret 17.000-TLX1,5%=255-TL+KDV olacak, ödeyeceğiniz ücret tespit edilen değer kaybı tutarınız 35.236,67 TL ve üzerinde de olsa hiçbir şekilde 528,55 TL+KDV yi geçmeyecektir.

Bu rapor ile sigorta şirketine başvurduğunuzda tespit edilen değer kaybı tazminatını alabilirsiniz.

Değer kaybı başvurularınızı www.sbm.org.tr adresli internet sayfası üzerinden iletebilir veya avukatınız aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz.